ALEJA, Ljubljana
Rezervirajte rojstnodnevno zabavo
Trenutno odprto
Delovni čas
Ponedeljek–petek
10:00 – 21:00

Sobota
10:00 – 21:00

Nedelja
11:00 – 19:00

Rezervirajte rojstnodnevno zabavo
Zdravi prigrizki in kako otroke pripraviti do tega, da jih pojedo
Naredite sami, Učenje

Zdravi prigrizki in kako otroke pripraviti do tega, da jih pojedo

Mother’s finest, 14.01.2020

Mislim, da se to dogaja večini staršev – ste na poti, otroci so lačni in bi najraje prigriznili kaj sladkega. S koščkom čokolade ni nič narobe, vendar vemo, da je preveč sladkarij nezdravo in svojim otrokom želimo zagotoviti tudi potrebne vitamine. Torej so potrebne zdrave alternative! V idealnem primeru morajo biti okusne in otrokom zabavne. Toda kako pripravim svojega otroka do tega, da začne redno jesti zelenjavo in sadje?

Glede na različne okoliščine prehranjevanja sem z otroki povzela ideje o tem, kako narediti zdrave prigrizke privlačne. Doma in tudi na poti ali v šoli in vrtcu se vse vrti okoli hrane in uravnotežene ter zdrave prehrane. Pri tem sta pomembna tudi veselje in zabava! Ne smemo zanemariti užitka, okusa in pokušanja. Pridige in godrnjanje staršev redko kaj prinesejo, najbolje je, da vnesete nove ideje, odpravite stres zaradi prehranjevanja in poskusite nove stvari.

Svojim otrokom skušam ponuditi različne jedi, izdelke in okuse. Moj moto: »Ne reci ‘ni mi dobro’, dokler ne poizkusiš.« Seveda imamo vsi različne okuse, vendar se velik del teh razvije z leti in zgledujemo se predvsem po svojih starših.

Starši smo seveda vedno vzorniki. Vse je odvisno od tega, kaj kupujemo, kaj jemo in pripravljamo sami, saj bodo to naši otroci posnemali in se učili od nas. Po mojem mnenju je najpomembnejše dobro ravnovesje. Bodite pozorni na večinoma zdravo prehrano, hkrati pa dovolite tudi sladkarije in jih ne kritizirajte.

Kako nam uspe ponuditi zdrave prigrizke v različnih situacijah in kakšne bi lahko bile?

Obroki doma

Svojim otrokom zvečer rada postrežem pisan krožnik. Priprava je hitra in pestra. Otroci imajo na svojih krožnikih radi veliko različnih stvari, ki jih lahko okusijo in poskusijo.

Da je vse skupaj bolj zabavno, hrano položim na krožnik v obliki »obraza«. Tako postopoma izginjajo »lasje, oči in usta«. Ponudim jim na primer narezano papriko, rezine kumar, korenčkove paličice, kruhke z maslom ali kremnim sirom, pa tudi majhne koščke sira, občasno klobaso ali salamo, jajčne jedi in narezano sadje.

Obožujem tudi pisane otroške krožnike z vzorcem, v katerih so različni razdelki, v katere na enem delu položim kruh, v drug »razdelek« prilogo in v naslednji sladico iz sadja.

Prigrizki za na pot

Vsi smo že vajeni, da so prve besede otrok, ko se odpravimo na pot: »Mama, lačen/lačna sem!« Zato imam, ko gremo na izlet ali se vozimo z avtomobilom, običajno pri sebi škatlo prigrizkov. Tako si prihranimo neprijeten nakup sladkarij na bencinski črpalki …

Najprimernejši so jabolka in banana ali narezana kumara in korenje, priljubljen prigrizek pa so tudi zdravi krekerji ali rezine doma pripravljenega sadja. Najbolje je, da ne vzamete ničesar, kar se paca, nič tekočega ali preveč drobljivega ter nič, kar močno zamaže avtomobil ali oblačila. Zoprno je, kadar morate vse obrisati ali otroke preobleči. In običajno se zgodi, da ravno takrat pozabimo rezervna oblačila, kadar jih najbolj potrebujemo …

Malica v šoli in vrtcu

Takoj ko začne otrok hoditi v vrtec, se mama in oče vsak dan spopadata z izzivom, kako pripraviti raznoliko in predvsem zdravo malico. Kaj smemo pripraviti? In kaj imajo otroci radi? In kje vsak dan dobim ideje za raznolike prigrizke? Dobila sem nekaj nasvetov od nutricionistke Ursule Vybiral. Ima dragocene ideje o tem, kako je lahko videti dobra malica in kaj naj vključuje:
Prosim, ne dajajte jim sladkih pijač, prav tako jim ne dajajte smoothijev ali stisnjenk! To je samo nepotreben sladkor. Voda zadostuje in je veliko bolj zdrava!
Sladkanje ne sme biti tabu, sicer sladkor postane preveč pomemben. Bolje ga je nadzorovano dovoliti, kot da ga na skrivaj uživajo.
Sistem za popolno malico se izračuna na podlagi otroških rok: 1 otroška pest sadja, 1-krat surova hrana, 1-krat ogljikovi hidrati, kot je kruh, 1-krat beljakovine, kot so namaz, sir ali jajce, 1/2 otroške pesti slaščic. Gotovo!

Ursula je pripravila nekaj primerov priprave raznovrstnih malic:

  • Avstrijska malica: Rženi kruh + sveži sir + drobnjak + paprika + 1 trdo kuhano jajce + majhna hruška + mini Balisto
  • Ameriška malica: Sendvič iz polnozrnatega toasta + na tanko namazano maslo + lahka šunka + 1 rezina sira ementalec + tanko narezana kumara + 1 solatni list + peščica češenj + 3 Milka Naps
  • Italijanska malica: Polnozrnati grisini, kroglice mocarele, koktajl paradižnik, list bazilike, kumara, trdo kuhano jajce (za večjega otroka) + majhna nektarina + 5 Messino-Minis

Otroška zabava

Poleg odlične torte ali pisanega rojstnodnevnega kolača za otroške zabave rada pripravim tudi zdrave prigrizke. Samo čokolada, gumijasti medvedki in krofi otroke še bolj poživijo! Otroci lepo sprejemajo pisana sadna nabodala, zelenjavne palčke in zdrave mafine, ki jih hkrati osvežijo. Vse je postreženo na pisanih krožnikih in v vzorčastih skodelicah, vse naokoli so zabavni okraski in tako imajo otroci še več veselja! Malo ukan ne škodi! 😉

Besedilo in fotografije: Isabelle Flandorfer / Mother’s Finest www.mothersfinest.me

Mother’s finest
Mother’s finest
alt
Naša maskota HAPPY obožuje slastne piškotke, prav tako pa jih imamo radi tudi mi. Zaradi tega na tej spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih lahko spremljamo brskanje naših obiskovalcev in jim omogočamo najboljše možne storitve. Več informacij o piškotkih in obdelavi osebnih podatkov si lahko preberete v Izjavi o varstvu podatkov. S klikom na »Sprejmem« se strinjate z uporabo piškotkov in z njimi povezano obdelavo vaših osebnih podatkov. Nastavitve lahko spremenite kadar koli, tako da na naši spletni strani spodaj ali v nadaljevanju kliknete na
ZASTAREL BRSKALNIK
Vaš brskalnik je zastarel. Posodobite ga na najnovejšo verzijo ali pa ga za več varnosti, hitrejše delovanje in najboljšo uporabniško izkušnjo pri ogledu naše spletni strani zamenjajte.
Razumem